Als de zon schijnt, dan moet je daar gebruik van maken. Vandaag maken we vuur met een flesje wijn.
Net zoals bij een vergrootglas komt het er op neer om zoveel mogelijk zonnestralen te bundelen op één klein plekje, het brandpunt. Om aan te tonen dat het niet altijd een vergrootglas hoeft te zijn toon ik u mijn experimentje met een wijnflesje. In dit geval ging het om een 25 cl flesje Zuid Afrikaans Chenin Blank uit de’nAldi. Het spreekt voor zich dat het met rode wijn niet zo goed gegaan zou hebben, omdat het zonlicht daar niet zo gemakkelijk door schijnt.
Waarschijnlijk had ik beter het flesje eerst leeggedronken, en daarna gevuld met water, maar zoals u op onderstaande foto’s kan zien, lukt het zo ook.
Dit is trouwens mijn 5000ste foto die ik met mijn Canon 40D gemaakt heb!
Wat u ziet is een smeulend blad. Ik moet wel toegegeven dat ik geen vlam heb gekregen op mijn snel samengeraapt tondel, maar waar rook is, is vuur. ‘t Is alleen een kwestie van materiaal te zoeken dat gemakkelijker ontvlambaar is en / of om wat langer vol te houden. Ik herinner mij een aflevering van ‘Survivarman’ Les Stroud waarbij hij vier uur heeft stilgestaan om met een lens van een kapotte videocamera vuur te maken.