Ik heb in mijn tuin een aantal wilgen staan. Dat is gemakkelijk wanneer je iets beu bent, dan kan je dat eraan hangen! “Iets aan de wilgen hangen” betekent namelijk “van iets afscheid nemen”. Maar daar gaat deze post helemaal niet over. Neen deze post gaat over bladwesplarve!
Een tweetal weken merkte ik ze voor het eerst op, die bladwesplarven. Ik had geen idee wat voor een soort “rups” dit wel kon zijn, maar wat ik wel al wist was dat ze graag wilgenbladeren eet. En ze kunnen er wat van. Met een heel legertje van die groene engerds hadden ze al een halve boom kaalgegeten. (De bomen zijn ook niet zo groot). Naast die wilgen staat ook nog een vogelhuisje, dus dacht ik, ik knip de bladeren met “rupsen” af en leg ze in het vogelhuisje. De vogels zullen de larven dan wel snel komen opeten.
Niets was minder waar, twee dagen later lagen de larven er nog en was al het brood opgegeten. Ergens had ik het wel kunnen weten dat de vogels ze niet lusten, want ze zaten niet bepaald verscholen op de wilgenbladeren.
Omdat een eerste zoekactie op Google mij niet verder bracht dan “een soort larve”, besloot ik het nog een tweede keer te wagen. Deze keer kwam ik al heel wat meer te weten. Het is dus duidelijk geen rups, maar een larve. Het verschil tussen een rups en een larve (ook wel bastaardrups genoemd) zit hem in de pootjes. Of zullen we zeggen in het niet hebben van pootjes…
Een larve heeft na haar buikpoten slechts 1 lid waar geen paar pootjes op staat, een rups heeft er minstens 2. Nu we dus al wisten dat het niet om een rups zou gaan maar om een larve of bastaardrups, konden we verder zoeken.
Meer duidelijkheid is er uiteindelijk niet gekomen. Er bestaan blijkbaar evenveel soorten bladwespen als planten. Elke plantensoort heeft zo zijn eigen bladwesp. En die wat we hier zien, is dan blijkbaar de wilgenbladwesp. Ik hoop dat ze niet teveel wilg eet, en dat de boom er niet aan dood gaat, want dat zou jammer zijn.
Voor de geïnteresseerden, de foto’s zijn gemaakt met een Sony Ericsson K800i.
Deze soort eet blijkbaar graag wilg. Hier kan je nog een foto vinden van iemand die deze larve op zijn wilg heeft zien zitten: http://www.natuurfotoalbum.be/map/showphoto.php?photo=14774