De RFID bandjes van Dutchband zijn volgens Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine de toekomst wat betreft festivalbandjes. Vooral het veiligheidsaspect ervan spreekt hem aan. (Bron: HBVL.be)

Waarschijnlijk vooral omdat ze moeilijk na te maken zijn en omdat je ze als betaalmiddel zou kunnen inzetten.

RFID Dutchband

Het eerste waar ik aan dacht bij “veiligheid” was een systeem waarmee je heel snel de aanwezigen kan identificeren. Je zou per area een RFID toegangspoort kunnen installeren en bijhouden wie zich ongeveer waar bevind en hoeveel personen er in welke area zitten. Als er iemand dringend gezocht moet worden, kan dit de zoektocht vergemakkelijken. Het aantal personen per area zou mooie populariteit grafieken kunnen voeden.

Tweede voordeel zou zijn, dat je bij geval van een ramp, RFID punten zou kunnen opzetten. Deze kunnen dan een voorgedefinieerde boodschap uitsturen wanneer iemand zich met zijn festivalbandje komt aanmelden. Bijvoorbeeld om een database aan te leggen met alle personen die “OK” zijn. Het bestaan van die DB maak je kenbaar tijdens de eerste communicatie naar buitenaf. Aan de bezoekers vertel je dat ze als ze ok zijn, ze zich even moeten laten scannen. Ongeruste ouders vraag je om even geduld te hebben en verwijs je verder naar de internetpagina waar ze deze DB kunnen raadplegen.

Je zou zelfs bij de verkoop van de tickets kunnen vragen naar de email adressen of twitter accounts van de te verwittigen personen in geval van nood.

Bij een systeem waarbij de festivalganger een sms naar een shortcode of een bericht via USSD zou moeten sturen, zit je met het probleem dat de gebruiker een werkende GSM bij zich moet hebben én dat hij zich door de commotie zou kunnen vergissen. Via RFID los je dit op. De RFID heeft geen batterij nodig en de boodschap is afhankelijk van het scenario al voorgedefinieerd.

Medische info (bloedgroep, diabetes, allergieën) zou je ook op het bandje kunnen opslaan. Wanneer iemand dan naar een EHBO post wordt gebracht kunnen de hulpverleners snel cruciale info achterhalen.

Alleen zullen we ons dan weer een stapje verder van onze privacy moeten begeven. En hoe lang zou het dan nog duren vooraleer ze ons dwingen om er eentje te laten inplanten?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.