Toen ik deze morgen mijn hemd stond te strijken belde de postbode aan. Hij had een kaartje voor me bij.
Het was het geboorte kaartje van Snow, het zoontje van mama Nanook en papa Snoemie. Dat zijn ijsberen, u weet wel die prachtige witte beren die de noordpool onveilig maken en tevens ook het symbool zijn van Coca Cola.
Verder stond er niet veel goed nieuws op het kaartje. Snow heeft slechts 30% kans om volgend jaar zijn verjaardag te vieren. Dat komt omdat het pool ijs te snel smelt waardoor hij verdrinkt of verhongert. Om de kansen van Snow, en alle andere ijsberen te verhogen, voert het WWF verschillende onderzoeken. Aan zes van die onderzoeken kan ook jij bijdragen (zie www.arctichome.eu).
- In het spoor van de ijsbeermoeder
- Monitoring van ijsbeerholen
- Het toekomstig leefgebied van de ijsberen in kaart brengen
- Samenleven in het noordpoolgebied
- Informatie verspreiden over de bedreigingen van de industrie
- De voedselketen op de noordpool in stand houden
Door de verplaatsingen van de ijsberen over de Noordpool te onderzoeken en in kaart te brengen kan WWF oplossingen ontwikkelen om de moeders en hun jongen een betere toekomst te bieden.
Onderzoek toont aan dat er in een aantal traditionele kweekgebieden minder holen zijn. Door het smeltende pakijs zijn deze gebieden minder geschikt voor de ijsbeermoeders. Door veranderingen in de Noordpool beter in te schatten, kan WWF potentiële nieuwe berenholen identificeren en een veilige toekomst voor moederberen en hun jongen verzekeren.
De noordpoolgebieden waar het pakijs in de zomer het langst intact blijft, kunnen ook de laatste plaatsen zijn waar een moederbeer een thuis kan vinden. Met jouw hulp kan WWF deze gebieden identificeren en beleidsmakers de informatie aanleveren die ze nodig hebben om gefundeerde beslissingen te treffen over het beschermen van die gebieden.
Zonder pakijs hebben de ijsbeermoeders geen platform om op zeehonden te jagen; dus worden ze door honger en nieuwsgierigheid naar steden en nederzettingen gedreven. WWF wil ervoor zorgen dat de mens veilig kan samenleven met de ijsbeer.
Doordat het pakijs smelt, verdwijnt niet alleen de habitat van de ijsbeer, maar er komt ook ruimte voor mogelijke industrialisering – zoals meer scheepvaart en offshore olie- en gasontginning. WWF wil belangrijke zones, zoals de kweekgebieden, beschermen tegen mogelijke industriële schade aan het noordpoolgebied.
De ijsbeer is niet het enige dier dat bedreigd wordt door het smeltende pakijs op de Noordpool. Hoe meer WWF weet over bedreigingen voor alle dieren in het ecosysteem, hoe beter uitgerust ze zijn om het leefgebied van de ijsbeer in stand te houden.