Voor het project van de Automatic Magnetic Loop Tuner had ik een SWR (Standing Wave Ratio) brug nodig die kon werken tot maximaal 200 W. De kit van http://www.kitsandparts.com/ kwam hiervoor wel in aanmerking, maar slechts mits wat aanpassingen. Zonde van de weg te smijten componenten, en er zat ook niet genoeg wikkeldraad in de kit. Een van de aanpassingen is het aanbrengen van 20 windingen in plaats van 10, en daarop is het die kit niet voorzien.
Aangezien het ontwerp niet bijster ingewikkeld is, en ik altijd wel op zoek ben om nieuwe dingen te leren heb ik besloten om zelf een SWR bridge in elkaar te steken.
De SWR bridge is een tandem match, of Sontheimer bridge. Genoemd naar haar uitvinders, Carl G. Sontheimer en Raymond E. Fredrick. Net zoals bij de Yagi-Uda antenne (veelal Yagi antenne genoemd) staat het niet altijd vast wiens naam de uitvinding zal dragen. Voor hetzelfde geld had het dus een Fredrick bridge geweest. Je kan maar beter alleen iets uitvinden, of een catchy naam hebben.
Het elektrisch schema heb ik uitgewerkt in Eagle. Eagle is een onderdeel van Autodesk, de makers van o.a. AutoCAD. De gratis versie van Eagle, die je hier kan downloaden, laat je toe PCB’s (Printed Circuit Board) te maken met een maximale grootte van 80mm x 100mm.
Nadat je het elektrisch schema hebt ingegeven, kan je beginnen aan het ontwerp van de printplaat. Als je het nog nooit gedaan hebt, is dat een hele klus. Gelukkig is er “het internet”. Golb Jr. zegt nu al wijze dingen als: “als ik iets niet weet, dan zoek ik er een filmpje over op Youtube”. En dan te bedenken dat YouTube niet eens bestond toen het kereltje geboren werd.
De tutorials die voor mij de belangrijkste mogelijkheden van Eagle uit de doeken hebben gedaan zijn die van Jeremy Blum
Deel 1: Schematic Design https://youtu.be/1AXwjZoyNno
Deel 2: Printend Circuit Board Layout https://youtu.be/CCTs0mNXY24
Deel 3: CAM output and DFM https://youtu.be/oId-h6AeXXE
De drie tutorials samen duren iets meer dan 90 minuten en zijn voldoende duidelijk om zelf een eerste PCB te maken. Hoe lang ik er juist over gedaan heb eer ik een eerste printje klaar had weet ik niet meer. De tijd vliegt als je je amuseert. Ook mijn tweede printje heeft heel wat tijd in beslag genomen, maar dat was dan ook veel complexer. Daarover later meer.
Een PCB producent in China heeft aan de hand van de Gerber files die Eagle voor je genereert een mooi printplaatje gemaakt, en dat zag er best professioneel uit.
Nu nog wachten op de levering van de componenten en we kunnen testen of deze aangepaste Sontheimer Bridge net zo goed werkt als die van de kit.