We worden al een tijdje wijsgemaakt dat het crisis is. We betalen al enkele jaren teveel voor onze huizen, de banken spelen met geld wat ze niet hebben en het aanbod van de olie is geregeld om de prijs kunstmatig hoog te houden. Totdat we allemaal zeggen dat we niet meer zoveel olie nodig hebben we de spelletjes van de bank niet meer willen meespelen en we niet meer zo zot zijn om teveel te betalen voor vier muren en een dak.
De prijzen zakken omdat ze te duur waren én omdat we het allemaal niet zo hard nodig lijken te hebben dan ze ons willen doen geloven. De mens geeft momenteel zijn geld uit aan dingen die hij echt nodig heeft om te overleven: eten. Maar blijkbaar wel het verkeerde eten…
Mc Donalds berichtte vandaag dat ze in 2008 80% meer nettowinst maakte dan het jaar voordien, met slechts een omzet stijging van 3%. Knap staaltje van kostencontrole denk ik dan, maar waarop hebben ze weten te besparen? Minder afschrijvingen? Minder loon uitbetaald? En de voedselprijs, die was toch ook omhoog gegaan? Waarom denk ik bijna automatisch dat ze een manier gevonden hebben om nog grotere brol op smaak te brengen om te verkopen als een sappig klein kiesvullend hamburgertje? Hoe komt het eigenlijk dat een zaak als Mc Do die qua prijs- kwaliteits- kwantiteitsverhouding eigenlijk verschrikkelijk duur is niet geïmpacteerd is door de crisis. Meer winst hebben ze gemaakt door ergens in hun kosten te snijden, maar meer omzet hebben ze gedraaid omdat er meer menu’s verkocht zijn.
Het meest opmerkelijke was dan nog dat de stijging vooral in Europa en Azië plaatsvond, en niet in fatso-land bij uitstek Amerika. Er zijn hier blijkbaar nog voldoende gezonde mensen die een paar kilootjes extra wel zien zitten. De farmaceutische sector zal er wel bij varen.
Ik denk dat we als soort goed bezig zijn onszelf uit te roeien.