Ik gebruik Twitter als een soort sms-map met daarin allemaal berichten van mensen die mij interesseren. De meeste mensen die ik volg ken ik in werkelijkheid niet. Slechts een enkeling maakt deel uit van mijn kennissenkring van vlees en bloed. Ik schrijf zelf niet bijzonder veel. Gemiddeld een tweetal berichten per dag. Soms zijn het er meer, dikwijls minder. Ik lees vooral. Ik ben niet zo een babbelaar, al zou dit blog u anders doen denken.
Mijn “following” groepje bestaat uit een vijftig tal mensen, de meeste van hen hebben ook een blog. Ze schrijven frequenter berichten dan ik, maar niet te veel. Menig hyperactief twitteraar is al uit lijst verdwenen. Ik moet niet weten dat u zin heeft in een appel, een appel gaat halen, een mesje zoekt om je appel te schillen, de appel lekker is en dat je het klokhuis op je compost hoop hebt gesmeten.
Elk half uur plimpt het ledje van mijn GSM om aan te duiden dat er nieuwe berichtjes zijn. 5, 10 soms 20 berichten. Flauwe moppen, afrekeningen in het Twitter milieu, leuke links of belachelijk nieuws. Ik maak gebruik van verloren tijd om ze allemaal te scannen of te lezen. Doordat ik niet teveel mensen volg en doordat ze niet teveel berichten posten lukt dat.
Daarstraks besloot ik om even offline te gaan, de tijd aan mij voorbij te laten gaan, en mij te verdiepen in een ander soort fictie. Daarover vertel ik later ongetwijfeld nog wel wat. En wat zie ik twee uur later? 83 ongelezen Twitter berichten. Blijkt er ergens een event door te gaan onder de naam #bjit (Belgian Journalist over Information Technology debat?). Iets wat mij eigenlijk niet kan boeien, maar waardoor ik nu even het gevoel kreeg dat ik mijn twitter flow niet meer meester was.
Mijn inbox leek wel gevuld met spam, allemaal met de hash #bjit. Ik zou de persoon in kwestie kunnen blocken, maar dat zou veel te drastisch zijn. Buiten dit ene event lees ik zijn tweets graag genoeg, en morgen is het #bjit alweer voorbij en keert de rust terug.
Ik zou het geweldig handig vinden moest twitter over een optie beschikken om enkel het eerste bericht met een bepaalde hashtag te tonen. Wil je de andere berichten ook zien, dan geef je dat aan door op de hashtag te klikken bijvoorbeeld. Een beetje het omgekeerde dan bij Facebook, waar je kan kiezen om berichten van een bepaald type niet meer te zien.
Misschien moet ik het maar eens voorstellen. Ze maken toch ook het onderscheid tussen een @reply en een @mention en een retweet (RT) krijgt nu ook al speciale aandacht.